Effektiva möten

Som projektledare ingår det att hålla i flera olika möten. Det är inget du kan komma ifrån som projektledare, så därför måste du vara bekväm med att hålla i möten. Det sker såklart inte över en natt. Men ju fler gånger du gör det desto bättre kommer det att kännas. För att du ska lyckas hålla i så effektiva möten som möjligt kan du tänka på dessa punkter.

Image

Informera i tid

Så fort du vet att du ska hålla i ett möte, se till att skicka ut en inbjudan till de som ska vara med. Informera om tid, plats och vilka ämnen ni ska prata om. Har du en dagordning kan du skicka med den i inbjudan så att deltagarna kan förbereda sig. Då behöver ni inte spendera halva mötestiden på att gå igenom vad ni ska prata om.

Ta pauser

Om det är ett långt möte är det värt att lägga in små pauser då och då. Det kan kännas som att pauserna tar massa tid som ni hade kunnat lägga på att diskutera. Men att diskutera i flera timmar i sträck tröttar bara ut hjärnan. Så ta därför pauser minst varje timme där deltagarna och du får ta lite luft, röra på sig och få ny energi. Då kommer diskussionen efter mötet att gå betydligt mer effektivt och smidigt.

Image
Image

Följ upp

Om det har delats ut olika uppgifter på mötet är det viktigt med uppföljning. Det sätter lite press på dina medarbetare vilket leder till att det som ska göras blir gjort, och dessutom att det blir gjort bra.