För dig som vill bli projektledare

Tycker du om att leda projekt och driva andra framåt? Då är det kanske projektledning du ska arbeta med. Nästan alla arbetsplatser och företag behöver projektledare. Därför kan du välja vilken typ av projekt du vill arbeta med utifrån ditt eget intresse och kunskaper. Om du aldrig har projektlett förut men skulle vilja jobba med det kan det vara bra med en utbildning.

Image

Program eller kurs

Det finns många olika program och kurser inom projektledning som du kan gå på både universitet, yrkeshögskolor och fristående skolor. I och med att den digitala världen har blivit större och större är det många utbildningar som fokuserar mest på projektledning inom den digitala världen. Därför kan även en utbildning inom teknik, IT eller media vara något för en projektledare. 

Erfarenhet

Många företag kräver att du ska ha erfarenhet av att projektleda om du ska få en anställning hos dem. Som nyexaminerad kan det vara svårt att ha den erfarenhet som behövs. Därför kan det vara bra att börja med att exempelvis söka sig till föreningar eller organisationer. Bli medlem i en organisation som intresserar dig och fråga om du kan få vara med och projektleda något. Det är en jättebra erfarenhet som du kan skriva in på CV:t.

Image
Image

Organisera

För att bli en bra projektledare måste du vara organiserad. Du måste ha koll på allt även i stressiga situationer och kunna dela in olika saker i olika mappar. Tycker du det är kul att organisera är projektledare helt klart ett yrke som passar dig. Även planering är bra att ha intresse för.