Tips för dig som ska projektleda en ny grupp

Om du har fått i uppgift att projektleda ett projekt med människor du aldrig har träffat förut kan det kännas läskigt och svårt. Men så länge du gör det på rätt sätt kommer det gå bra. Är det här första gången du ska projektleda med nya medarbetare så kan de här tipsen vara bra att tänka på. Även för dig som har projektlett nya medarbetare förut kan det vara bra att bli påmind om dessa tips.

Image

Tydlighet

Att vara tydlig är A och O för en projektledare. Första gången gruppen är samlad ska det vara tydligt vad målet med projektet är. Under det första mötet sätts förväntningar - både på projektet och på varandra, så se därför till att allting är så tydlig som möjligt. Och håll igång tydligheten under hela projektet.

Inkludera alla

Alla i gruppen ska känna sig behövda och sedda, och det oavsett om ni är en grupp på 20 eller 2 personer. Det är därmed viktigt att du som projektledare har en överblick över alla deltagare och låter alla ta lika mycket plats i projektet. Det finns människor som tycker om att vara i bakgrunden, men det arbete som de gör är minst lika viktigt som någon annans.

Image
Image

Red ut oklarheter direkt

När det uppstår en konflikt eller missförstånd inom gruppen - vilket det kommer göra - är det ingen idé att dra ut på det. Lös det direkt och se till att alla medarbetare är med på samma spår. Man behöver inte bli bästa vänner med alla, men alla ska kunna respektera och acceptera varandra.